De ontwikkeling van een idee

Meer vragen maar ook meer helpen
3 juni 2014

De ontwikkeling van een idee

Ideeën komen nooit helemaal uit zoals je ze in eerste instantie bedacht had. Richard Branson had er misschien wel van gedroomd om ruimtereizen aan te bieden, maar  het was niet zijn allereerste idee waarmee hij aanvankelijk zijn ondernemersavontuur begonnen is. Die stap om gewoon maar te beginnen om vervolgens te zien hoe het zich ontwikkelt, heb ik dankzij de begeleiding van YourBricks kunnen zetten.

Engelse namen en Koopdelen

De naam die ik aanvankelijk aan mijn idee had gegeven was ‘The Circles of Leisure’. Tijdens het doorlopen van de eerste drie masterclass dagen begon ik sterk te twijfelen aan de sterkte van deze naam..  Niet iedereen weet namelijk wat het betekent. Na de inspiratiesessie van Jan-Peter Bogers over het versimpelen van ideeën hakte ik de knoop door om aan deelnemers te vragen wat zij er van vonden en hieruit bleek inderdaad dat The Circles of Leisure te moeilijk is.

Na Master class dag 4 (MC4) was het mij dus duidelijk geworden dat ik mijn idee verder moest gaan versimpelen. De week ervoor had ik een gesprek gehad met Juul Martin   daarin is mij duidelijk geworden dat ‘Koopdelen’ de term zou moeten zijn voor het deel van mijn idee waarin mensen samen iets bezitten. Maar ‘Koopdelen’ dekte echter nog niet de fysieke opslag die ik  wil gaan bieden..

Wensenlijstjes, kelders en een fles wijn.

Na MC4 kregen we de huiswerkopdracht mee om van je ‘wensenlijstje’, welke we die dag gemaakt hadden, de kosten uit te gaan zoeken. Één van de dingen die op mijn wensenlijstje stond was; een fysieke ruimte voor het opslaan van de spullen de mensen met elkaar willen delen. Die week ben ik gelijk aan de slag gegaan door op marktplaats te zoeken naar opslagruimtes in Utrecht. Wat ik toen tegen kwam was te mooi om waar te zijn: een werfkelder van 100m2 aan de Oudegracht!! Ik was gelijk verkocht. Deze locatie was perfect als pilot.  Maar goed, het ging om het uitzoeken van de kosten… maar.. natuurlijk gaat zo’n kans kriebelen..

De volgende dag (of was het zelfs een paar uur later?) heb ik de adverteerder gebeld. Dit bleek een super aardige ondernemer te zijn die in de betreffende kelder een internetbedrijfje heeft. Omdat ze veel meer vanaf huis zijn gaan werken is de kelder als werkplek niet meer nodig en daarom waren ze opzoek naar iemand die het contract over wilden nemen.

Dus de volgende dag stond ik daar.. 13.00 voor de deur voor een bezichtiging. Ik ben gelijk gaan vertellen over mijn idee en waar ik de ruimte voor wilde gebruiken. Het was een zeer fijn gesprek en aan het eind gaf hij aan dat hij wel wat zag in het idee. Vervolgens heb ik met hem afgesproken dat ik over de kelder na zou denken en hem de volgende dag zou laten weten of ik het zou doen. Op naar huis..

Ik was er al snel uit, ik wilde die kelder, ik wil GAAN met mijn idee!! Maar zonder klanten en bestaanszekerheid verwachte ik dat de huisbazen mij die kans niet zouden gaan bieden. Een ondernemer zoekt in zo’n geval een omweg..

Om 15.00 had ik hem weer aan de lijn. Ik vertelde hem dat ik de kelder wil maar bang ben dat de huisbazen niet akkoord zullen gaan en dat ik om die reden hun een voorstel wil doen om de kelder van hun te gaan huren; onderhuren dus. Ik wist dat hij enthousiast was over mijn idee en daarom achtte ik de kans groot dat hij wel open zou staan voor een voorstel. En dat stond hij inderdaad! De volgende dag zou ik hem een voorstel sturen wat hij dan zou overleggen met zijn partner.

Daar zit je dan op de bank..met je mondelinge overeenkomst welke je de komende tijd €800,- p.m. gaat kosten. Gelukkig zijn er dan die mensen om je heen die je helpen om er grip op te houden en je niet kwijt te raken in ‘probleemdenken’. In dit geval was het mijn vriendin die een fleswijn opentrok en mij liet vertellen hoe mijn dag was. Ook zij vond het spannend maar had ook veel bewondering voor mij dat ik dit gewoon maar even deed. Ik heb haar toen ook om hulp kunnen vragen, want ik had nog steeds geen naam voor de fysieke locatie.. Al gauw kwam zij op; DeDeelkelder!

Waar brengt ons dat?

‘The Circle of Leisure’ is van een monsterlijk complexe visie versimpeld naar twee kleinere initiatieven, wetende: Koopdelen en DeDeelkelder.

Binnen het initiatief Koopdelen werk ik samen met Juul Martin om een platform te creëren waar mensen die dezelfde droom hebben elkaar kunnen ontmoeten om zo samen hun droom te verwezenlijken. Hiervoor hebben we tot onze vreugde een programmeur gevonden die ons hierbij wil helpen!

DeDeelkelder zal voor deze mensen een optionele service worden. Om te kijken of hier behoefte aan is wil ik zo snel mogelijk een pilot draaien in Utrecht. Sander Mertens en Leonie van der Velden vergezellen mij in het realiseren van deze pilot. Of deze pilot in een werfkelder in Utrecht komt blijft nog even in het ongewis, hopelijk komt deze week hierover eindelijk uitsluitsel. Maar dat is geen reden om stil te zitten, er is een Plan van Aanpak dat namelijk ingeleverd moet worden over twee weken!

Wil de ontwikkeling van mijn idee naar de realiteit verder volgen? Like dan koopdelen en DeDeelkelder op Facebook!

https://www.facebook.com/groups/373382139365579/ (Koopdelen) en https://www.facebook.com/deelkelder (DeDeelkelder).

Michiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *