De nieuwe DeDeelkelder

Update blog mei 2015
11 mei 2015
Mijn leerschool: sociaal ondernemen, deel- en circulaire economie
15 januari 2018

De nieuwe DeDeelkelder

IMG_0993

Pfoe.. Wat een lange stilte zeg.. We kunnen ons voorstellen als jullie denken dat er niks meer gebeurde of dat we een zomerstop hadden. Niks is echter minder waar…

Het laatste bericht ging over onze deelname aan de Buurtcamping in Utrecht. Man, wat was dat een fantastische ervaring zeg! Zo mooi om te zien wat er gebeurd als je mensen vertrouwen geeft, alles blijkt dan mogelijk. Naast dat dit weekend in zijn geheel fantastisch was, is het ook een goed weekend geweest voor DeDeelkelder. Tijdens de zomerstorm op zaterdag hebben Ruben en ik alle tijd gehad om onze ‘waarom’ opnieuw te onderzoeken. Daarnaast werd het concept DeDeelkelder door iedereen erg goed ontvangen. Spontaan kwamen uit alle hoeken van de wijk mensen met spullen die meer nodig hadden, maar nog in perfecte conditie waren. Zo kwam er een ouder stel naar ons toe met een kleine Weber BBQ IMG_0959 en zei: ‘Alsjeblieft jongens, wij maken er toch geen gebruik van en we hebben er alle vertrouwen in dat jullie er mensen gelukkig mee gaan maken’.

De vrijgevigheid en verbondenheid die we dit weekend hebben mogen ervaren heeft ons tot denken gezet. Er kwam toen één hele belangrijke vraag in ons op: wat gebeurt er met deze vrijgevigheid en verbondenheid op het moment dat er geld in het spel komt…..?

Na het lezen van het boek Predictably Irrational van Dan Ariely en het spreken van mensen die verschillende gemeenschapsvormen hebben bestudeerd, hebben we besloten dat we het concept anders moesten gaan insteken. Onze conclusie was dat we het risico te hoog vonden dat, wanneer buren aan elkaar spullen gaan verhuren voor geld, de sociale cohesie in negatieve zin verandert. Wat blijkt namelijk is dat, wanneer je ergens voor betaald, je daar ook rechten aan ontleend. Buren worden elkaars Boels dus.. Zou jij daar blij mee zijn?

IMG_0980

Wij hebben daarom besloten dat we niet alleen een platform inclusief opslagplek willen zijn. Daar waar de deeleconomie alleen faciliteert in het beter benutten van bezit, gaan wij het bezit in z’n geheel overnemen. Wij nodigen mensen uit, die in de buurt van een Deelkelder wonen, uit om spullen van hoge kwaliteit in te brengen die thuis merendeel van de tijd stof liggen te happen. Alles wat vervolgens nog in de voorraad mist, schaffen we zelf aan. Waar de deeleconomie het delen van bezit stimuleert gaan wij dus gemeenschappelijk eigendom verzorgen. Wat ons betreft gaan we de volgende fase van de nieuwe economie in, de fase waarin we afstappen van bezit en we overstappen naar toegang tot spullen die je maar af en toe nodig hebt.

De aftrap voor deze nieuwe fase geven we zaterdag 3 oktober (ja een beetje kort dag allemaal… we know..) in Wageningen. Hier zal op de Stationsstraat 32 THUIS geopend worden, en in THUIS opent de Béta versie van DeDeelkelder. DeDeelkelder zal op dit moment nog niet gevuld zijn met spullen. Hiervoor nemen we tot 14 november de tijd. Op die dag sluit namelijk onze crowdfunding- en sourcing campagne. Omdat we er alle vertrouwen in hebben dat de crowdfunding een succes wordt plannen we alvast ons openingsfeestje op zaterdag 21 november. Zetten jullie die dag alvast in jullie agenda?!

Maar nu zijn jullie natuuurlijk super nieuwschierig hoe een Deelkelder gaat werken. Met trots lanceren we bij deze onze vernieuwde website. Klik op de link en dan wordt de nieuwe DeDeelkelder jullie helemaal uitgelegd:)..

Tot snel!

Groetjes,

Michiel en Ruben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *