Meer vragen maar ook meer helpen

De ontwikkeling van een idee
14 mei 2014
Gebeurt er wel wat bij DeDeelkelder?
5 september 2014

Meer vragen maar ook meer helpen

Deze blog wil ik wijden aan idee van ‘durf te vragen’.  Tijdens mijn masterclass traject bij YourBricks  is het belang hiervan meerdere keren benadrukt door verschillende inspiratoren die waren komen spreken en door de begeleiders zelf. In het avontuur dat ik tijdens het masterclass traject heb beleeft heb ik vervolgens ook zelf ervaren hoeveel het oplevert als je gewoon mensen om hulp durft te vragen. Als ik dit niet had geleerd durf ik nu met zekerheid te stellen dat  ik dan niet zo ver zou zijn met het realiseren van mijn idee.

Voor iedereen die bekend is met het concept #durftevragen vertel ik niks nieuws en voor anderen zal het al vrij gauw logisch klinken en zullen ze bevestigen dat ze bereid zijn om te helpen als mensen er om vragen. Toch is het moeilijkerdan wordt voorgedaan om hulp te vragen maar ook om hulp te bieden. Dat het hulp bieden een lastige opgave is wil ik illustreren aan de hand van een persoonlijke ervaring die ik vandaag (01-06-2014) heb gehad in de Universiteitsbibliotheek van Utrecht.

Ik zat, met mijn koptelefoon op, achter een computer toen er tegen een uur of vijf een bekende Utrechtse dakloze man (die ene die mee had gedaan aan Holland’s got talent) schuin tegenover me kwam zitten. Na een kwartier vroeg hij een meisje om hulp, die bood dat maar kon hem uiteindelijk niet verder helpen. Om een uur of 6 bedacht ik dat het tijd was om naar huis te gaan voor het eten . Ik deed mijn kooptelefoon af om vervolgens mijn spullen in te kunnen gaan pakken. Hij merkte dit op en vroeg me gelijk of ik hem misschien kon helpen..

Zeven masterclass dagen achter de rug waar gehamerd is op het belang van het #durftevragen en wat doe ik?! Ik zeg tegen de beste man dat ik er vandoor moest. Zijn durf om te vragen om hulp strafte ik dus eigenlijk af met een nonsens argument en eigenlijk alleen omdat hij een zwerver is, hier ben ik heel open in.

Gelukkig bedacht ik me toen ik bijna op de trap was naar de uitgang het volgende;

‘Als het zo belangrijk is om te durven vragen en jij daar al veel uit hebt gehaald, hoe belangrijk is het dan wel niet om te helpen als iemand daar om vraagt?! Omdat ik er niks uit haal om die dakloze te helpen was mijn antwoord aan mezelf. Daar bracht ik vervolgens de vraag tegenin hoe vervelend het zou zijn als jij straks hulp nodig hebt en je krijgt een afwijzing op je hulpvraag..’

Toen ik me dat had bedacht wist ik dat ik mezelf niet kon vergeven en ben ik terug gegaan om aan de beste man te vragen waar hij hulp mee nodig had. Het ging uiteindelijk om het Youtube filmpje van zijn auditie waar al bijna 100.000 views van waren. Hij had een paar dagen eerder een tekst eronder geplaatst en dat bleek verwijderd. Zijn vraag was hoe hij er weer een paar zinnen bij kon plaatsen. Ik hem vertellen dat waarschijnlijk RTL zijn bericht had verwijderd en dat het niet zoveel zin had om een nieuwe poging te doen omdat RTL de rechten heeft. Wat ik hem voorstelde was om zelf een filmpje te maken voor het doel wat hij voor ogen had (geld ophalen voor een goeddoel). Vervolgens vroeg hij of ik dit voor hem kon doen.

 

Na hem te hebben vertelt dat ik hem daar echt niet mee kon helpen bedacht ik me terwijl ik naar huis liep dat het eigenlijk niet heel moeilijk zou zijn om hem te helpen met zijn doel en dat daar eigenlijk wel kansen kunnen liggen voor mooie projecten.. Voor het geval dat Dedeelkelder geen succes wordt is dit zeker iets om dieper in te duiken..

Ik heb de les nu wel geleerd. Je moet niet alleen durven te vragen maar je moet ook durven te helpen, ook al is het niet gelijk duidelijk wat het jou oplevert. Dat dit een les is en niet al in ons zit vind ik gezien mijn positieve ervaringen erg jammer. Dit is helaas ingebakken in onze cultuur. Zo zegt Edgar Schein in SlowManagement (Nr 19, 2012, p. 82-86) dat het bieden en vragen van hulp contracultureel is. Als volwassenen zijn we namelijk geleerd om onze eigen boontjes te kunnen doppen en het vragen om hulp hoort daar niet bij. Daarnaast leven wij in een maatschappij die gericht is op status. Daardoor is het bijna onmogelijk geworden dat iemand van een hogere status iemand van lagere status om hulp vraagt volgens Schein omdat dit de hiërarchische verdeling verstoord. Daarnaast zijn we minder hulpvaardig dan we denken volgens Schein omdat we allemaal vreselijke ervaringen kennen waarbij onze hulp niet in dank is afgenomen of helemaal niks mee is gedaan

Ik ga Edgar Schein niet in het ongelijk proberen te stellen. Hij heeft namelijk gewoon gelijk. Wat ik wel wil doen, en daarmee sluit ik af, is het doen van een oproep:

Laten we met z’n allen ons lekker contracultureel gaan gedragen en meer om hulp vragen maar bovenal ook meer hulp gaan bieden, help elkaar en dan zul je zien hoeveel rijker je leven wordt.

Michiel

A.K.A. DeDeelkelder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *